Kamyon Ehliyeti Ve Sınıfları

Kamyon Ehliyeti Ve Sınıfları

Bilindiği gibi eski yönetmeliğe göre TIR ehliyeti için sürücü belgesinin adı “D Sınıf” idi. Yeni yönetmeliğe göre TIR ehliyetinin ismi “CE Sınıfı” olmuştur.

CE sınıfı tır ehliyeti alabilmenin ön şartı: 21 yaşını doldurmak ve C sınıfı kamyon ehliyetine sahip olmak gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, B sınıfı sürücü belgeniz var ve siz CE TIR ehliyeti almak istiyorsunuz. Bu durumda önce B sınıfından C sınıfına, ondan sonra CE sınıfına geçiş yapabilirsiniz.

D Sınıfı Ehliyeti ile:

D sınıfı sürücü belgesi ile: Kamyon, Tır, Kamyonet, Minibüs, Otomobil, Traktör kullanılır.

D sınıfı sürücü belgesi ile: Otobüs, İş makinesi ve Motosiklet kullanılamaz.

DİKKAT YENİ UYGULAMA: Yeni düzenlemeye göre çekici (tır) ve kamyon kullanacakların yeni ehliyet türü (C sınıfı) olmuştur. Ancak 27/04/1997 tarihinden önce E sınıfı sürücü belgesi olanlar ile 2016 yılından önce D sınıfı olanlar yine kamyon ve tır kullanabilecekler.
Yeni Düzenlemyle birlikte: D Sınıfları aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.
D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir.
DE sınıfı sürücü belgesi; D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

Not: D sınıfı ehliyetine sahip olup ticari araç kullanacak olan sürücüler SRC Belgesi ve Psikoteknik belgeleri almaları gerekir.